space DEHN - Magyarország DEHN
space
  KEZDŐLAP KAPCSOLAT/PARTNEREK space ADATVÉDELMI NYILATKOZAT space OLDALTÉRKÉP

Szabványok

 

Szabványok

Villám- és túlfeszültségvédelem az
MSZ 274, MSZ IEC 1312-1 és az
MSZ 447 módosításai szerint

FIGYELEM!

Szabványkövetelmény változás:2006 08.01.-én életbe lépett az MSZ EN 62305 "Protection against Lightning" villámvédelem szabvány első négy lapja mint magyar -unios fedlapos szabvány angolul! ( Hivatalos magyar fordítása még nem készült! ) A jelenlegi és az új szabványokat 2009 -ig együttesen kell figyelembe venni, és egy midkettőnek megfelelő- vagy a nagyobb biztonágot jelentő megoldást kell alkalmazni. A jelenleg érvényben lévő nemzeti szabványokat és rendeleteket EU rendelkezés szerint legkésőbb 2009. februárig vissza kell vonni!

Az utóbbi évtizedek tapasztalatai igazolták, hogy - csak egy hagyományos külső villámvédelemmel ("villámhárítóval") védett épületen belül - az ott üzemelő túlfeszültségekre érzékeny elektronikus berendezések és rendszerek a másodlagos villámhatások következtében gyakran meghibásodnak, illetve tönkremennek! Ennek kivédésére az MSZ 274 "Villámvédelem" szabvány követelményrendszere 2002 -ben módosult, és befogadta az MSZ IEC 1312-1 "Az elektromágneses villámimpulzus elleni védelem. Általános alapelvek." és az MSZ IEC 61000-4 -5 "Elektromágneses összeférhetőség" ( EMC ) szabványok követelményrendszerét is. Az MSZ 447 szabvány pedig lehetővé tette és befogadta a méretlen fővezeték belépési pontján a villámáramlevezetők beépítését, mert az áramszolgáltató és a fogyasztó közös érdeke a szabványoknak megfelelő, biztonságot nyújtó túlfeszültségvédelem létesítése. A többszörösen módosított szabványkövetelmények megismerését segíti az alábbi összefoglaló áttekintés.

A villamos energiaellátás minősége és üzembiztonsága szempontjából meghatározó a villamos energia elosztó hálózatok és a fogyasztói rendszerek villám- és túlfeszültség-védelme. Az elektronikus készülékek növekvő száma és az elektronikus áramkörök fokozott túlfeszültség érzékenysége ugyanis olyan növelt védőhatású túlfeszültség-védelmet igényel, amely mind a villámcsapás, mind a kapcsolások és zárlati események által keltett túlfeszültségek károsító hatásait biztonsággal kivédi, és a fellépő túlfeszültség csúcsértékeket az EMC-szabványokban előírt határértékeknél alacsonyabb értékek alá korlátozza.